Del 2 fattigdom, papperslösa

I landet tros mellan 10 000 och 35 000 personer befinna sig utan laglig rätt.En stor del har sökt asyl men fått avslag och orsakerna till att en person vistas i Sverige utan tillstånd varierar.

Personer som vistas i Sverige utan tillstånd lever ofta i en utsatt situation, utan tillgång till sjukvård, utbildning och andra samhällsfunktioner.Då de även är utestängda från den normala arbetsmarknaden tvingas många försörja sig genom svartjobb där de ofta utnyttjas med låga löner och i övrigt dåliga arbetsvillkor. En papperslös som klagar på arbetsförhållandena riskerar att bli utvisad till sitt hemland.

Nätverket Ingen människa är illegal (IMäI) är ett nätverk av aktivister som arbetar för alla människors rätt att själva välja var de vill leva, i första hand att vem som helst ska få bosätta sig i Sverige. Detta görs dels genom opinionsbildande arbete, dels genom konkret stöd till asylsökande som nekats uppehållstillstånd och andra som befinner sig utan tillstånd i Sverige. Exempel på det senare arbetet är hjälp med bostad, att få förskoleplats, tillgång till medicinsk vård och stöd i asylprocessen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Illegal_invandring

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s